Érdemes vállalkoznod? Érdemes-e pont abban a tevékenységben, azzal a termékkel, szolgáltatással piacra lépned, amit tervezel? A kompetencia index megadja a választ, hogy van-e létjogosultsága az üzletednek ebben a formában. 

Bevallom, hogy nem én találtam ki. Kompetencia indexről Weiser István könyvében olvastam először. Engem ugyanúgy sokkolt, mint ahogy téged fog. A legtöbb vállalkozásról kiderül, hogy nagy problémák vannak az alapokkal. Ezért írtam, hogy fájni fog.

Azt nem mondom, hogy nem kell komolyan venni és azt sem állítom, hogy ettől kell függővé tenni, hogy érdemes-e vállalkoznod. Az viszont biztos, hogy el kell gondolkoznod az eredményen.

A kompetencia index három kérdés alapján ad egy indexszámot, amit értékelünk. Mind a három kérdés a Te szolgáltatásodról, termékedről szól. Találkoztam olyan vállalkozóval aki annyira biztos volt a dolgában, annyira bízott a termékében, hogy mindenre azonnal a maximális pontszámot írta be magának, és mégis elbukott a piacon. Olyanok is akadtak, akik alulértékelték a vállalkozásukat és a kompetencia index szerint semmi keresnivalójuk nem lett volna a piacon, mégis sikeres vállalkozást építettek. Ezért érdemes egy kicsit elfogultság és kishitűség nélkül, objektívan tekinteni a kérdésekre.

  • Tényleg akkor a piaci igény a szolgáltatásodra, mint gondolod? Nem kisebb, nem nagyobb?
  • Vajon tényleg a Te terméked, szolgáltatásod a legjobb, a tökéletes megoldás az ügyfeleidnek?
  • Tényleg nem lehet helyettesíteni más cégek szolgáltatásával/termékével? Tényleg nincs konkurenciád, vagy tényleg csak egy vagy az 1000-ből?

Ok, nem húzom tovább, jöjjön a kompetencia index. Arra kérlek, hogy oszd meg velem a végén az eredményt és ha van kedved, beszélgessünk róla a Marketing Út Klubban!

[fc id=’3′ align=’center’][/fc]