A chatbot oktatás és a chatbot oktató anyagom igen kelendő lesz a közeljövőben, vagy mondhatom, hogy már az, a jelenben. Ha vállalkozásod van, neked is szükséged van chatbotra. Persze csak akkor, ha rendszeresen kommunikálsz az ügyfeleiddel.

Az email lista 60% kidobott pénz az ablakon

Dühöngök magamban, mert tegnap kiküldtem egy hírlevél kampányt és ismét bebizonyosodott, hogy az email küldés a múlté. A rendszerben azt nem látom, hogy hány levél ment spam mappába, azt sem látom, hogy hány levél nem érkezett meg. Azt látom csak, hogy a kiküldés sikeres volt és a megnyitási arány 19-50% közötti. Átlag 30-40%-os megnyitási arány nem is olyan rossz a hírlevélhez képest. Ha viszont arra gondolok, hogy mennyi munkám, energiám, pénzem van abban, hogy listát építsek, begyújtsem az email címeket, megfeleljek a GDPR-nak, és ennek a 60%-a az ablakon kidobott pénz és energia, akkor már nem néz ki olyan jól.

A Facebook lenyúlta az internetet

Magáévá tette. Bekebelezte a felhasználókat. A Facebook-on kisgömböc mindenkit bekapott. Majdnem mindenkit. Nemrég olvastam egy tanulmányt, amiben a a mai tizenéves korosztályról írnak. Ők már nem lelkesednek annyira a Facebook-ért. Egy nagy nyilvántartásnak, egy nagy telefonkönyvnek tartják, ahol a szüleik nyomulnak. Nekik ez már nem trendi. Emailt viszont nem használnak. Hogyan lehet akkor őket elérni? Ez jó kérdés, erre is megvannak a válaszok, de most nem erről akarok írni, mert nekem nem ők a célközönségem és talán neked sem.

A mi célcsoportunk fent van a Facebook-on. Ahogy mondani szoktam, a magyar lakosság digitális rétege (akik aktívan használják az internetet) 99,9%-a fent van a Facebook-on. Mindegy, hogy B2C, vagy B2B üzleted van, a döntéshozókat eléred Zuckerberg közösségi hálóján. Ha pedig ott vannak, akkor üzenetet is lehet nekik küldeni. Itt lép be a képbe a Facebook.

Van olyan ismerősöm, aki a leveleit csak hetente egyszer nézi (jó esetben), míg a Facebookot napi szinten. Ha Facebook használó vagy, akkor a Messengert is aktívan használod. Ezen beszélgetsz, ezen keresztül küldöd az ismerőseidnek a vicces képeket, videókat, vagyis aktív kommunikációra használod.

Tömeges üzenetküldésre használj chatbot-ot!

Még a chatbotok megjelenése előtt, a Facebook ismerkedési szakaszában a kezdő vállalkozó azzal kísérletezett, hogy rávegye az ismerőseit, csatlakozzanak az oldalához, a csoportjához, látogassák meg a weboldalát, vásárolják meg a termékét. Tömegesen érkeztek a messenger üzenetek. Persze csak addig, míg a Facebook le nem tiltotta őket. Ma már lehetőséged van közvetlenül meghívni az ismerőseid az oldaladra, betenni őket a csoportodba, idegeneknek meg pénzért reklámozhatod ezeket.

De mi van akkor, ha tömeges üzenetet szeretnél küldeni az ismerősöknek, a követőidnek?
Erre most is két lehetőséged van. Az egyik, hogy pénzért megreklámozod, kiemeled a posztod. A másik, ha egy chatbottal gyűjtöd a téma iránt érdeklődőket. Nekik, a Facebook irányelvei alapján küldhetsz tömegesen promóciós tartalmú, vagy hír üzeneteket. A chatbot üzenetek célbaérkezési aránya 100%-os és a megnyitási (olvasási) arány is 90% feletti. Ilyen eredményeket a hírlevéllel soha nem fogsz elérni, sőt csak egyre rosszabbakat produkálunk.

Mi a chatbot és mi kell hozzá?

A chatbot nem más, mint chat robot, ami emberi beavatkozás nélkül, előre programozott válaszokat ad a kérdésekre. Vagy éppen kérdéseket tesz fel, ami alapján a későbbiekben jól különválaszthatók (szegmentálhatók) a felhasználók és a különböző szegmenseknek csak az őket érdeklő információkról küldhetünk üzeneteket, híreket.
Több féle chatbot létezik. Az egyik Skype-on kommunikál, a másik Viber-en, a harmadik Facebook-on.
Amit én oktatok, az a Facebook Messenger-be beépülő chatbot. Egy olyan előre elkészített rendszer használatát tanítom meg, ahol programozói tudás nélkül tudod összelegózni a saját messenger robotodat. Ehhez semmi más nem kell, csak egy Facebook regisztráció és egy Facebook oldal.
A rendszer használata az ingyenes verzióban is tökéletesen kiszolgálja az igényeid.

Chatbot oktatás otthon online, vagy élőben:

  • Chatbot oktatás online: Nem kell kimozdulnod otthonról. Ha megveszed az online tananyagot, akkor otthon a saját foteledben tanulhatod. Öledbe veszed a laptopod és nézed az oktató videóm. Lépésről-lépésre vezetlek a regisztrációtól a profi chatbot programozásig. Nézed a videót, megállítod és elvégzed Te is a műveletet, majd haladunk tovább. Ha valamit nem értesz, lehetőséged van online megkérdezni. Írj rám messengeren, vagy munkaidőben telefonon is hívhatsz.
    Az Chatbot oktatás online oktatóanyagát itt találod
  • Chatbot oktatás workshop keretében: Ugyan azon a tananyagon megyünk végig amin az online kurzus, de itt élőben. Az előnye, hogy azonnal felteheted a kérdésed és azonnali segítséget, választ kapsz rá. További előnye, hogy nem fogja semmi elvonni a figyelmed a tananyagtól. Ütemesen haladunk és esetleg olyan kérdésre is választ kapsz amit nem Te tettél fel, de érdekes lehet számodra is. Hátránya, hogy rá kell szánnod egy fél napot és el kell jönnöd a workshop helyszínére.
    A Chatbot oktatás workshopjára itt tudsz jelentkezni

A chatbot oktatóanyag:

Jelenleg 18 részes az oktatóanyag, közel 4 órás. 15 részel, 3 órás anyaggal indultam, de folyamatosan bővítem. Most hozzájött 3 új ész, így már majdnem 4 órányi videót kapsz. Ezeken a workshopon is végigmegyünk. Élőben lassabban haladunk, így a chatbot workshop is elhúzódhat akár 5-6 óra hosszúra.
Az online anyag videóit a felhő tárhelyem felületén indítva is megnézheted, de ha úgy kényelmesebb, letöltheted és elviheted magaddal. Internet nélkül azonban nem érdemes nézni, mert nem tudod vele párhuzamosan építeni a saját chatbotod. Arra jó, hogy ha letöltöd a videókat, akkor mobil internetről is programozhatod a chatbotod, úgy már nem használ akkora adatforgalmat a rendszer.